menu

THOMAS RODE

“Når jeg griller, er det en måde at finde tilbage til fortiden på”


For gourmetkokken Thomas Rode er det at grille den mest autentiske måde at tilberede mad på, for den rå varme stiller andre krav til madlavning på grill, end hvad vi er vant til fra køkkenet. Mød ham her, og få hans bedste tip til at tage din grillmad til et nyt niveau.




Fordelt på to grunde i et frodigt område, der før husede en kæmpe planteskole, finder kokken og medstifteren af det digitale madmarked rigtigmad.dk, Thomas Rode, ro i sit sommerhus. Selvom han opholder sig udenfor så meget som muligt uanset årstid, så er det om sommeren, han for alvor udnytter området, hvor han selv gror et væld af grøntsager og frugter til sin madlavning.


“Jeg elsker alle årstiderne og er udenfor så meget, som jeg kan. Men sommeren er jo årstidernes konge, hvor det er nemmere at lave mad udenfor,” fortæller Thomas Rode, der særlig udnytter de lange sommeraftener til at grille.
Det er for ham en måde at finde tilbage til fortidens madlavning på, hvor man ikke på samme måde har kontrol over temperaturer, som man har i et køkken.


“Det kræver mere at grille end lave mad som normalt, for det er svært at omsætte det, vi laver i køkkenet, til grillen. Jeg prøver altid på at bruge min erfaring som kok, når jeg skal grille, hvilket måske adskiller sig fra, hvordan andre griller,” siger Thomas, der her giver nogle af sine bedste tips til at udnytte sin grill-oplevelse bedst muligt.



1. Tag dig god tid

Det tager tid at grille – fra klargøring til tilberedning. Selvom du med Everdures Fast Flame Ignition kan have trækullene klar på under 10 minutter, bør grillen være godt rengjort, inden der kommer noget på den. Samtidig skal varmen have bredt sig godt nok til de områder på grillen, du skal bruge.


2. Udnyt grøntsagerne

Grøntsager er ikke kun lækre for sig selv på grillen, men kan også bruges som praktiske tilføjelser for at gøre det nemmere at grille. Pak for eksempel fisk og kød ind i skiver af aubergine, peberfrugt eller salat – på den måde hænger kødet ikke fast på risten, når det skal vendes eller tages af, mens det samtidig får frisk smag fra grøntsagerne.


3. Brug røgen aktivt

Udnyt røgen fra din grill aktivt som smagsgiver i dine grillretter. Et er, at det, der ligger direkte på risten, tager smag af røgen og kullet, men noget andet er, hvordan du kan bruge det indirekte – for eksempel til at give smør en røget smag ved at dirigere røgen ned i gryden med en anden gryde som låg, så smørret tager smag.


Få tre af Thomas’ lækre opskrifter


Gaspacho af grillede grøntsager & hummer


Grillet sortfodsgris og asparges med merian-“bearnaise” på røget smør


Torsk grillet i aubergine med grillet hjertesalat og emulsion af karamelliseret hvidløg & tomat

Se flere opskrifter