menu

Grillede skaldyr

Hub grilling seafood

Advanced

4 portioner

Ingredienser

Krabbeklør

  • 10 g citrontimian, blade
  • 10 g rosmarin
  • 2 fed hvidløg, pillet og presset
  • Saft fra 1 citron
  • 1 spsk. salt
  • 8 krabbeklør fra stenkrabber
  • Friskkværnet sort peber

Blæksprutte

  • 4 blækspruttearme, rengjorte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 kviste rosmarin
  • 2 fed hvidløg, pillet og presset
  • Citronskal

Muslinger

  • 1 spsk. vindruekerneolie
  • 1 skalotteløg, pillet og skåret i tynde skiver
  • 1 fed hvidløg, pillet og presset
  • 250 g friske muslinger, rengjort og skæg fjernet
  • 50 g tør Vermouth
  • 50 g tør hvidvin
  • 2 basilikumstænger
  • Saft fra en citron
  • Citronskal

Muslingemulsion

  • 80 g muslinger
  • 20 g pasteuriseret æggeblomme
  • 120 g vegetabilsk olie
  • Saft fra en citron
  • Citronskal, revet

Blæksprutte BBQ-sauce

  • 25 g blæksprutteblæk
  • 2 tsk. citronsaft
  • 1 tsk. citronskal, revet
  • 1 spsk. olivenolie
  • 20 g tomatketchup

Citron- og urtemayonnaise

  • 150 g mayonnaise
  • 10 g persille
  • 10 g purløg
  • Saft fra en citron
  • Citronskal, revet

Tomat-garnish

  • 16 cherrytomater
  • 3 tsk. olivenolie
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk Worcestershire sauce
  • Salt
  • Tabasco sauce efter smag

Gin-, selleri- og agurke-garnish

  • 1 agurk
  • 1 spsk. Gin
  • 1 tsk. Sellerisalt
  • Friskkværnet sort peber

Babymajs-garnish

  • 16 babymajs
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt and friskkværnet sort peber

Opskrift

Krabbeklør
Hæld 1,5 l vand i en stor gryde, og tilsæt alle ingredienser med undtagelse af krabbekløerne. Krydr godt med friskkværnet sort peber. Bring gryden i kog og tilsæt derefter krabbekløerne. Tag gryden af varmen, når vandet, efter tilsætning af krabbekløerne, igen når kogepunktet. Lad det stå i 12 minutter. Tag derefter krabbekløerne op g smid vandet ud. Afkøl krabbekløerne i en skål over is. Efter afkøling, sættes krabbekløerne på køl for at køle helt ned. Knæk kløerne med en skaldyrsknækker eller bagsiden af en stor kniv. Pil alle skaller af. Dæk til og sæt på køl indtil, det skal bruges.

Blæksprutte
De rengjorte blækspruttearme skæres op, så der laves et fladt stykke kød. Skylles under rindende koldt vand for at fjerne etc. snavs. Dup derefter tør. Med en skarp kniv skæres et let kryds. Kom de 4 stykker blæksprutte i en skål og tilsæt de øvrige ingredienser. Brug dine hænder til at fordele ingredienserne godt. Dæk til og lad det marinere natten over i køleskabet.

Muslinger
Opvarm vindruekerneolie over moderat varme, og brun forsigtigt skalotteløg og hvidløg i 2 minutter. Tilsæt muslinger, vermouth og hvidvin. Sæt låg på gryden. Damp muslingerne i 3-4 minutter, og ryst forsigtigt gryden. Tag gryden af varmen, og lad den stå i 30 sekunder. Kassér uåbnede muslinger, og si derefter blandingen igennem en sigte. Gem muslingefonden. Kom muslingerne i en skål over isbad, så det hurtigt køles ned. Efter afkøling, sættes muslingerne i køleskabet. I mellemtiden tilsættes basilikum, citronsaft og skal til muslingefonden, og lad det trække og køle helt af, inden blandingen hældes gennem en sigte.

Muslingeemulsion
Brug en håndblender til at blende 80 g muslingefond med æggeblommen. Langsomt tilsættes olien for at danne en emulsion. Smag til med citronsaft og skal. Dæk til, og sæt i køleskabet indtil, det skal bruges.

BBQ-sauce
Alle ingredienser blandes godt sammen. Dækkes til, og sættes til siden.

Citron- og urtemayonnaise
Alle ingredienserne blandes godt sammen (med undtagelse af uterne). Disse hakkes groft, og tilsættes kort før servering.

Tomat-garnish
Blancher tomaterne i kogende vand i 20 sekunder. Tag dem herefter op – kan med fordel gøres med en hulske. Afkøl over isbad. Forsigtigt fjernes skindet, og tomater og øvrige ingredienser kommes i en skål, hvor de blandes godt sammen. Dæk til, og sæt i køleskabet i min. 4 timer. Sæt tomaterne på spyd lige inden servering.

Gin-, selleri- og agurke-garnish
Agurken halveres, enderne skæres af. Halver igen agurken på langs, og skær agurken i 16 stænger. Læg agurkestængerne på en bakke, og dryp ginen over. Krydr med sellerisalt og friskkværnet sort peber. Dæk til, og sæt det på køl i min. 4 timer.

Babymajs-garnish
Lad spyddene ligge i blød i vand i et par minutter, og før dem igennem majsene. Hæld lidt olivenolie over, og krydr med salt og peber. Sæt til siden indtil, du er klar til grillning.

Tilberedning
Start med at tænde grillen, og hæld lidt olivenolie over krabbeklør og blæksprutte, og krydr med salt og friskkværnet peber.

Når kullene er klar og glødende hvide, lægges krabbekløerne og blæksprutten på grillen (blæksprutten placeret med skæresiden nedad). Grill i 2 minutter, inden maden vendes. Efter blæksprutten er krøllet op, skal den grilles yderligere 30 sekunder. Herefter tages den af grillen. Krabbeklørne grilles i ca. 4 minutter. Krydr blæksprutte og krabbeklør med citronsaft og placer den i varmeskabet under grillen (hvis din grill er udstyret med et varmeskab). Grill muslinger og babymajs.

Muslingerne placeres med den åbne side ned mod grillen. Skallen forhindrer, at muslingen kommer i direkte kontakt med varmen. Kom træflis på kullene under muslingerne, og grill i 1-2 minutter. Sættes i varmeskabet sammen med de øvrige ingredienser.

Anretning
Smør blæksprutten med BBQ-saucen, skær den i 3 stykker, og monter på cocktailpinde. Drys lidt muslingeemulsion over muslingerne.

Læg krabbeklør, blæksprutte og muslinger på et fad, som er tilstrækkeligt stort til også at have plads til citron- og urtemayonnaise, tomater, babymajs og agurk.